Tourette in woord

Tourette in woord

Elk boek heeft een schaduwbibliotheek. Deze boeken verschaften ons inzicht, hielpen ons op weg, riepen nieuwe vragen op.

Een antropoloog op Mars van Oliver Sacks. Met onder meer het verhaal over Carl Bennett, een Canadese chirurg met tourette.

 

 

 

 

 

 

De man die zijn vrouw voor een hoed hield van Oliver Sacks. Witty Ticcy Ray krijgt hier ruime aandacht, een kei in tafeltennis en het analyseren van zijn tourette.

 

 

 

 

 

Nogmaals Oliver Sacks. Musicofilia deze keer, over tourette en muziek. Nick von Bloss en David Aldridge maken hierin hun opwachting.

 

 

 

 

 

 

Don’t Think About Monkeys: een verhalenbundel geschreven door mensen met tourette, met een voorwoord van Oliver Sacks.

 

 

 

 

 

 

Nick van Bloss, een Britse pianist met tourette en een van de muzikanten uit Musicofilia publiceerde deze biografie met een welgekozen titel: Busy Body.

 

 

 

 

 

De Minna-mannen van Jonathan Lethem, over een detective met tourette en een voorliefde voor Prince en cheeseburgers. Wordt momenteel verfilmd met onder meer Edward Norton, Alec Baldwin, William Dafoe en Bruce Willis in de hoofdrollen. Oorspronkelijke titel: Motherless Brooklyn.

 

 

Twitch and Shout, de memoires van Lowell Handler, Amerikaanse fotograaf en vriend van Oliver Sacks. Stond model voor het hoofdpersonage in De Minna-mannen.

 

 

 

Wereldwijde bestseller van de Noor Pelle Sandstrak. Na Mr. Tourette en ik volgde Mr.Tourette on Tour.

 

 

 

 

When Mr. Dog Bites. Ontwapenende roman van Brian Conaghan, over opgroeien met tourette.

 

 

 

 

Vic heeft een tic van Eva Van der Linden. Interactief kinderboek.

 

 

 

 

The world’s strongest librarian. Scherpzinnige autobiografie van Josh Hanagarne, een Amerikaanse bibliothecaris met tourette.

 

 

 

 

Ontregelde geesten van Douwe Draaisma. Soepel geschreven reconstructie van het leven van dertien medische eponiemen, waaronder dat van Georges Gilles de la Tourette.

 

 

 

 

 

The Keeper. Biografie van de Amerikaanse doelman Tim Howard, een van de bekendste touretters van deze tijd.

 

 

 

 

Front of the Class van de Amerikaanse leraar Brad Cohen, naar de gelijknamige film. Met een voorwoord van Jim Eisenreich, professioneel baseballspeler met tourette.

 

 

 

Fu-Fu-Fu Frank! van Frank Bonifas. Openhartig en kristalhelder.

 

 

 

 

 

 

Malraux: a life. Biografie van de Franse politicus en schrijver André Malraux, met ruime aandacht voor diens tics.

 

 

 

 

Wetenschappelijk en historisch overzichtswerk van het syndroom. A Cursing Brain van de Amerikaanse pedagoog Howard Kushner. Te lezen met een fluorstift en een pen in de hand, als een cursus.

 

 

 

De kamers van de melancholie van Karin Johannisson. Wonderschone titel, mooie cover, de geschiedenis van de melancholie wordt bevattelijk verteld. Met een opvallende rol voor de Engelse schrijver met tourette Samuel Johnson.

 

 

 

Humeuren en temperamenten‘ van Gerrit Komrij. De Nederlandse schrijver Gerrit Komrij kampte zijn hele leven met verschillende tics. Hij schreef er slechts twee korte teksten over, maar die zijn ontroerend oprecht. Je vindt ze in de bundels ‘Humeuren en temperamenten’ en ‘Demonen’.