Tourette in beeld

Tourette in beeld

Woorden schieten vaak te kort om de complexiteit, de rijkheid, de humor, de creativiteit en de ernst van tourette te beschrijven. Daarom deze video’s.

Documentaire van Gloria Kim over de Canadees Shane Fistell. We bekeken ze opnieuw en opnieuw en opnieuw, en werden telkens weer geraakt door de oprechtheid en de zelfreflectie van Fistell.

In 1987 was Oliver Sacks op bezoek in Amsterdam. Hij werd er geïnterviewd door Adriaan van Dis en bracht Lowell Handler mee naar de studio. Het fragment over tourette begint op 15’40”.

De officiële trailer van ‘The Road Within’, een road movie van Gren Wells uit 2014.

BBC-documentaire, eind jaren tachtig gemaakt, over John Davidson: toen vijftien, vandaag een warme en geëngageerde man. Zie ook: ‘The Boy Can’t Help It’ en ‘Tourette De France’.

Lex Bekkernens werd bekend via het VPRO-programma ‘Tourette on Tour’ en maakt sindsdien zijn eigen programma’s. In ‘No Limit Tics’ gaat hij op zoek naar de beste tic-vervangers. Yoga, zwemmen en…wietolie.

Gebaseerd op het leven van Brad Cohen, de Amerikaanse leraar met tourette, schetst ‘Front of the Class’ een goed beeld van de aandoening in een schoolomgeving.

Mag je lachen met tourette? Moeilijk om jezelf te bedwingen als je Samuel J. Comroe aan het werk ziet, niet voor niets een protégé van Ricky Gervais.

TED-lezing van Jess Thom, de Britse theatermaakster en comedienne met tourette. Biscuit!

Fragment uit ‘Le Petit Tourette’, uit seizoen 11 van ‘South Park’.

Een van de nieuwste behandelingen van tourette is het medisch mondstuk. De resultaten zijn hoopgevend, vooral in de VS en Australië wordt er momenteel mee geëxperimenteerd.

De Britse pianist Nick van Bloss schat dat hij tot 50.000 tics per dag heeft. De piano verschaft hem een ‘aanraakhemel’. Hier speelt hij de Goldbergvariaties van Bach.

Bob Fleming en Jed Thomas, twee typetjes uit ‘The Fast Show’, in volle glorie.

De Amerikaanse zwemmer Anthony Ervin won inmiddels drie keer goud op de Olympische Spelen. Tourette beheerste jarenlang zijn leven.

Een ‘tourette-dans’ door het Nederlandse model Marvin Potters, naar aanleiding van de jaarlijkse Wereldtourettedag op 7 juni. Met ook Evi Hanssen.