De hoofdrolspelers

Een duiker op Mars draait om deze mensen:
Jef.
Zoon van Jan. Droomt van een leven als duiker. Specialist in knuffels, Power Rangers en robots. Noemt zijn tics ‘special effects’. Werkt zelf ook aan een boek.

 

 

Foto: Redux Pictures

Oliver Sacks.
Zijn dood kwam te vroeg, zijn kennis vulde onze breinen. Lees al zijn boeken, en wel meteen. Begin met Een antropoloog op Mars en De man die zijn vrouw voor een hoed hield.

 

 

Foto: Thomas Schurmans

Chris van der Linden.
Neuroloog in het AZ Sint-Lucas in Gent. Stelde als eerste de diagnose ‘tourette’ bij Jef. En bij Mathieu. En bij de zoon van Raf Coomans. Pionier in het uitvoeren van een DBS (diepe hersenoperatie) bij mensen met parkinson en tourette.

 

 

Jean Steyaert. 
Psychiater aan de KU Leuven. Eminence grise inzake tourette en verwante stoornissen. Roept patiëntenverenigingen en oudergroepen op zich te verenigen. ‘Alleen zo kan men op de politiek gaan wegen.’

 

 

Foto: Twitter

Lieve Swinnen.
Kinderpsychiater met een eigen praktijk, De Hoeksteen in Neerpelt. Krijgt de laatste jaren opvallend meer kinderen met tics voor zich. Wijt dat aan de toenemende overprikkeling, het voortdurende gebruik van computers, tablets en videogames.

 

Foto: Jo Clauwaert

Catherine Delasalle.
Franstalige zangeres uit Brussel. Diagnosticeerde zichzelf op basis van de boeken van Oliver Sacks. Zocht naar antwoorden op al haar vragen bij sjamanen en reïncarnatietherapeuten. Vond uiteindelijk haar heil in Feldenkrais, een bewegingsmethode.

 

Foto: Karoly Effenberger

Jos Wouters.
Abt van de norbertijnen in Averbode. Ontmoette tot dusver wellicht twee priesters met tourette. Op de vraag ‘Zegt Gilles de la Tourette je iets?’ antwoordde een ervan enigszins geïrriteerd ‘Ik kan toch niet alle heiligen kennen?!’

 

 

Foto: Twitter

Mathieu De Meue.
Marketingstudent uit Oudenaarde. Counter strike en League of legend zijn zijn lievelingsspelletjes, hij speelt ze tot diep in de nacht. Hij schrijft ook aan een fictief verhaal. Over Maxim, een jongen met tourette.

 

 

Esther van der Velden.
Reïncarnatietherapeute uit Oisterwijk, bij Tilburg. Probeert haar cliënten uit het stukje verleden te halen waar ze nog steeds in vastzitten. Een van haar theorieën over de tics van Jef: ‘Misschien heeft hij in een vorig leven een pijnlijke doodsstrijd meegemaakt en was schelden of met de armen zwaaien zijn laatste sparteling? Vanuit de gedachte: zolang ik scheld, ben ik nog niet dood. Ofwel probeerde hij zijn aanvaller van zich af te duwen?’

Foto: site UMC Utrecht

Jim van Os.
Werkte als een van de weinige Europese psychiaters mee aan de samenstelling van de DSM-V. Staat momenteel aan het hoofd van de divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hekelt de ‘etiketteringspletwals’.

 

 

Olivier Walusinski.
Huisarts op rust. Woont in de regio Centre-Val de Loire in het midden van Frankrijk. Wijdde zijn hele leven aan het mysterie van de slaapziekte. Schreef een biografie over Georges Gilles de la Tourette en wacht op publicatie.

 

 

Foto: Twitter

Arie Pos.
Vriend van wijlen Gerrit Komrij. Werkt momenteel aan een biografie over de Nederlandse schrijver, dichter en criticus. Is vice-voorzitter van Het Komrijk – Stichting Gerrit Komrij Huis in Vila Pouca da Beira, in Portugal. Houdt zich onder meer bezig met de reorganisatie van de bibliotheek en de archivering en ontsluiting van de literaire nalatenschap van Komrij.

 

CJ Bolland.
Dj, pionier in de Europese technosound en jarenlang de helft van Magnus, met dEUS-frontman Tom Barman. Remixte onder meer voor Moby, Tori Amos en Depeche Mode. ‘In mijn schoenen maak ik het ene ritme na het andere.’

 

 

Denis De Raeymaekers.
Is onder de artiestennaam Roustix actief als beatboxer. Maakt videoclips met zijn drone, geeft workshops aan jongeren.

 

 

Foto: Thomas De Bruyne

Wouter Berlaen.
Bekend als solomuzikant, van de singles ‘Brengt ui zuster mee’, ‘Ge zij were zat’ en ‘Oe ver’est nog?’. Speelde de voorbije jaren ook bas bij De Laatste Show Band, Raymond van het Groenewoud en K3. Peter van de vzw IkTic. Ontdekte pas op late leeftijd dat hij tourette heeft.

 

 

Mr. Fish Lee.
Amerikaanse cartoonist met tourette. Diepgelovig, drummer in de plaatselijke kerkband. In zijn werk figureren veel superhelden met tourette. Net als hijzelf en zijn zoon.

 

 

Foto: Alain McInnis

Alain Platel.
Choreograaf en regisseur van het internationaal gerenommeerde dansgezelschap Les Ballets C de la B. Maakte begin jaren negentig een voorstelling over tourette: ‘La Tristeza Complice’, vrij vertaald als ‘Gedeeld verdriet’. Ziet in tourette een metafoor voor hoe mensen hun ongenoegen, hun pijn of verdriet, hun onvrede over het leven soms zouden willen uitschreeuwen.

 

Shane Fistell.
Schilder uit het Canadese Toronto. Vriend van Oliver Sacks en Robin Williams. Op straat ruikt hij aan andere mensen, in de dierentuin probeert hij tijgers te aaien, in het restaurant likt hij aan de tafels. ‘Dronken gedrag wordt door de maatschappij getolereerd, maar mijn tics niet. Ze worden beschouwd als afwijkend, anders, vreemd. Konden ze maar een geneesmiddel uitvinden dat ervoor zorgt dat andere mensen tourette niet meer zien.’

Lowel Handler.
Amerikaanse fotograaf, maakte in de jaren tachtig een reportage met Oliver Sacks over het ‘tourette-dorpje’ La Crête. Geeft in de plaatselijke hogeschool les in de fotografie. Schreef met ‘Twitch and Shout’ zijn mémoires en was ook inspiratiebron voor ‘Motherless Brooklyn’ van Jonathan Lethem, dat in 2019 wordt verfilmd door Edward Norton.

 

Raf Coomans.
CEO van de computerfirma Auva, met dertien vestigingen in Limburg. Liet als een van de eersten in Europa een DBS uitvoeren, door Chris van der Linden. Groeide uit tot voorzitter van de lokale Unizo-afdeling en van een serviceclub in de buurt, iets wat hij ervoor nooit had gedurfd. Ook werd hij benoemd tot rechter bij de arbeidsrechtbank van Antwerpen, afdeling Hasselt.

 

Foto: Twitter

Laura Beljaars.
Lerares in het basisonderwijs en een van de bezielers van de Nederlandse tourettevereniging Stichting Gilles de la Tourette. Na jaren vrijwilligerswerk stampte ze in Oeganda een bakkerij uit de grond. ‘Alle problemen die zich ginds stellen counter ik reusachtig snel.’

 

Lex Bekkernens.
Was een van de muzikanten in het Nederlandse tv-programma ‘Tourette on Tour’. Speelt in enkele bands en werkt aan een solocarrière. Maakte een internetrubriek over de beste ‘tic-vervangers’. Wietolie kwam er als beste uit. Aan het knuffelen van pony’s had hij niet zo bijster veel.

 

Foto: Mia Uydens

Koen Hanssen.
Broer van presentatrice Evi Hanssen. Muziekliefhebber, speelt ook zelf gitaar. Trok destijds met zijn moeder naar psychologen en psychiaters, een neuroloog, een waarzegster. Aan haar biechtte Hanssen op dat hij ooit met een vriend kwade geesten had opgeroepen. ‘Ha!’ zei de waarzegster. ‘Dan is het duidelijk wat er met jou aan de hand is. Een van de kwade geesten is in jou geslopen.’

 

Foto: Twitter

Ignaas Devisch.
Professor in de filosofie, de medische filosofie en de ethiek aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Auteur van onder meer ‘De naakte waarheid’, ‘Het empathisch teveel’, ‘Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven’ en ‘Ziek van gezondheid. Voor elk probleem een pil?’ Is blij om dit boek. ‘Eindelijk krijgt tourette wat aandacht.’

 

John Davidson.
Woont in het Schotse Galashiels, niet zo ver van Edinburgh. Werkt er in de plaatselijke sporthal. Verwierf bekendheid door de BBC-documentaires ‘John is not mad’ en ‘The boy can’t help it’. Organiseert regelmatig jongerenkampen rond tourette.

 

Hassan Kaya.
Woont in het OPZ in Geel, waar hij lid is van het (zaal-) voetbalteam. Hevig supporter van Westerlo.

Hugo Mangel.
Houdt van skiën, mountainbiken en koken. Woont aan de voet van de Ballon d’Alsace in de Vogezen. Zijn moeder richtte de eerste tourettevereniging in de buurt op.

Denis Albrecht.
Woont in Cernay, vlakbij Hugo Mangel. Nam de fakkel als voorzitter van de lokale tourettevereniging van diens moeder over. Werkt als machinist van goederentreinen.

Frank Gielen
Jarenlang voorzitter van tourettevereniging IkTic. Stampte begin dit jaar Autis-Tic uit de grond, voor kinderen en jongeren met tourette en/of autisme.

Jean-Pierre Lessard.
Woont in Canada, in de buurt van Quebec. Was als kind obees en eenzaam, leerde duiken, draaide zijn leven om en won uiteindelijk zelfs de jackpot in een tv-quiz. Getrouwd, twee kinderen. ‘Het onmogelijke is mogelijk.’